Hoefslag Masterclass

Nieuws

Bekijk blogberichten

Hoefslag Masterclass gecanceld vanwege droes

De Hoefslag Masterclass presented by Probarn, die op 20 mei aanstaande zou plaatsvinden op het terrein van de Rotterdamsche Manège, gaat niet door. De organisatie heeft hiertoe uit voorzorg besloten, omdat op de manege bij een paard droes is geconstateerd.

Momenteel worden de opties bekeken om het evenement te verplaatsen naar een latere datum. Mensen die reeds een kaartje hebben gekocht, worden per email op de hoogte gehouden.

Wij hopen op uw begrip.

Probarn Animal Feeds hoofdsponsor van Hoefslag Masterclass

Wij zijn erg blij en trots bekend te mogen maken dat Probarn Animal Feeds de nieuwe hoofdsponsor is van de Hoefslag Masterclass! Deze topleverancier van diervoeder producten voor onder andere paarden heeft zich voor twee jaar aan het educatieve en gezellige evenement verbonden. Probarn Animal Feeds levert een uniek en revolutionair paardenvoer dat speciaal op maat kan worden gemaakt.  Teveel of te weinig energie, verzuring, blessures of zelfs problemen met de vruchtbaarheid? Probarn komt samen met jou tot een oplossing! Hun concept past geheel in het teken van de Masterclass van 2017: Je paard beter leren begrijpen.

Dieetwensen van je paard
Je paard begrijpen is iets wat iedere paardenliefhebber nastreeft. Hierbij komt ook een stukje inzicht in de dieetwensen van je paard bij kijken. Om je paard van een zo compleet mogelijk dieet te kunnen voorzien is kennis van de mineralenhuishouding nodig. Probarn kan je hierbij helpen. Deze diervoederspecialist maakt gebruik van diverse analyses waardoor zij perfect kunnen zien welke vitaminen en mineralen er in overvloed zijn en aan welke een tekort is. Hierdoor weten zij precies waar de behoeftes liggen van de paard. Dit zorgt voor gezondere dieren en dus minder kosten op het gebied van gezondheid en vruchtbaarheid!

Experts
Probarn is 20 mei aanwezig om jou alles te leren over een goed dieet voor jouw paard en hoe je zijn of haar dieet kunt verbeteren. Naast Probarn stikt het van de experts op de Hoefslag Masterclass. Zo leer je onder andere meer over longeren van expert Lammert Haanstra, meer over trailerladen van gedragsdeskundige Annemarie van der Toorn, meer over jonge paarden africhten van Luc van Moorsel, meer over het perfecte bit van bitfitter Karin Toetenel samen met Grand Prix-ruiter Laurens van Lieren en alles over de paardenanatomie van dierenfysiotherapeute Gisella Bartels. Tristan Tucker laat ons zien waar je paard nou daadwerkelijk blij van wordt en wat je daarvoor nodig hebt. Koop nu snel je tickets en ben erbij!

Hoefslag Masterclass presented by Probarn: Yoga voor paarden met Tristan Tucker

De gehele Hoefslag Masterclass presented by Probarn staat in het teken van je paard beter begrijpen en dat is ook precies wat de Australische paardenman Tristan Tucker als leidraad in zijn trainingen gebruikt. Tristan: “Mijn boodschap is dat elk paard blij, zelfverzekerd en relaxed kan zijn. Het vereist alleen de juiste training.”

Te sensibel?

Een gelukkig paard dat met plezier zijn dagelijkse oefeningen in de dressuurbaan verricht, dat wil toch iedere dressuurruiter? De Australische Tristan Tucker heeft in zijn loopbaan als dressuurruiter veel paarden gezien die volgens mensen bijvoorbeeld ‘te sensibel’ waren en overal van schrokken. Dit is helemaal niet nodig volgens Tristan! Een zelfverzekerd en stabiel paard schrikt nergens van én wil ook echt een dressuurpaard zijn. Met de juiste training krijg je ieder paard zelfverzekerd, of ze nou jong, oud, ervaren, groen, sensibel of flegmatiek zijn. Dit zorgt er op zijn beurt weer voor dat je paard betere prestaties levert in de dressuurring. Key hierbij is dat je de controle uit handen geeft, dus controlefreaks: pas erop!

Zelfverzerkerder

Tristan’s methode zorgt ervoor dat ruiters en amazones meer plezier beleven aan de sport, paarden meer zelfvertrouwen hebben en ontspannen en blij zijn. Tristan noemt zijn methode ook wel ‘yoga voor paarden’. Deze ‘yoga’ maakt paarden stabieler, bewuster van hun lijf en zelfverzekerder. Tristan: ‘Veelal denken mensen enkel aan het rijtechnische gedeelte waarbij ze het stukje bewustzijn van het paard vergeten. Als je paarden nieuwe oefeningen stap voor stap uitlegt en ze leert hoe ze zichzelf moeten motiveren en managen zullen ze veel zelfverzekerder zijn én daardoor ook de oefening beter uitvoeren. Ruiters moeten niet proberen alles te controleren; zij moeten meer verantwoordelijkheid overdragen aan het paard.’ Dus: zelf minder doen en meer aan je paard overlaten. Tijdens de Hoefslag Masterclass presented by Probarn op 20 mei a.s. in Rotterdam gaat Tristan Tucker op deze zaken in. Jij leert je paard zo beter begrijpen. En het resultaat daarvan is weer dat je paard meer happy en blij is, en je samen stappen vooruit kan maken. Zorg dus dat je de Hoefslag Masterclass op 20 mei niet mist, en reserveer je tickets.

Zadelmak in zes stappen met Luc van Moorsel

Hij maakte al meer dan 1.000 paarden zadelmak en komt op 20 mei naar Rotterdam om tijdens de Hoefslag Masterclass uit te leggen hoe zijn ‘zes stappen plan zadelmak maken’ eruit ziet. Als iemand snel in staat is een paard te begrijpen en de signalen die je paard afgeeft op de juiste manier te interpreteren is Luc van Moorsel dat wel.

Lefgozer
Je moet het maar durven; de eerste zijn die in het zadel van een nog helemaal groen paard gaat zitten. Maar lefgozer Luc is niet makkelijk af te schrikken en hij stapt vol vertrouwen als eerste op. Hij heeft door zijn jarenlange ervaring een methode ontwikkeld waardoor hij op een zo ontspannen mogelijke manier een paard zadelmak kan maken zodat het paard er een positieve herinnering aan overhoudt. Luc: “Iedereen hanteert een eigen methode bij het zadelmak maken. Mijn methode heeft vooral te maken met ontspanning. Met een gespannen paard bereik je helemaal niks. Rust is de basis.”

Specifiek karakter van het paard
Tijdens zijn clinic zal Luc demonstreren hoe hij met de nog geheel groene paarden te werk gaat. Hij hanteert een vast stappenplan maar finetuned zijn aanpak door naar het specifieke karakter van het paard te kijken. Wij kunnen je verzekeren dat de paarden die in de clinic worden gebruikt nog nooit onder het zadel geweest, Luc is de eerste die erop gaat. Natuurlijk is het heel spectaculair dat hij ogenschijnlijk zomaar op een niet zadelmak paard stapt. Maar zeker zo interessant is het meekijken en meeluisteren hoe Luc met zijn paarden communiceert. Hoe hij een jong paard, dat hij nog niet kent, aanvoelt en begrijpt. En hoe hij op de juiste manier reageert. Daar leren we allemaal van, ook als we niet van plan zijn om zelf jonge paarden zadelmak tem aken. En dat maakt dat je ook deze clinic niet wil missen op de Hoefslag Masterclass.

Ben jij er ook bij?!
Wil jij weten hoe een paard op de juiste en relaxte manier zadelmak gemaakt wordt? Koop dan nu je kaarten voor de Hoefslag Masterclass op 20 mei!

Goed nieuws voor juryleden: KNHS heeft Hoefslag Masterclass goedgekeurd voor bijscholingspunten!

Naast dat de Hoefslag Masterclass een leerzame en gezellige dag is met clinics van o.a. Annemarie van der Toorn, Laurens van Lieren en Lammert Haanstra, is er voor juryleden nog een extra reden om dit leuke evenement te bezoeken! Als jurylid kun je namelijk meedoen aan de bijscholing voor 65 HI-punten!

Door de Hoefslag Masterclass op het CHIO Rotterdam terrein op 20 mei te bezoeken ontvang je als KNHS-jurylid dressuur 65 HI-punten. De organisatie van de masterclass zorgt ervoor dat de afhandeling van de punten soepel verloopt.

Inschrijven kan door een kaartje te kopen via www.hoefslagmasterclass.nl

Bitfitting: trend of waarheid? Kom erachter tijdens de clinic van bitfitter Karin Toetenel en Grand Prix-ruiter Laurens van Lieren

‘Juist mensen die denken dat er niks aan de hand is, verras ik met grote verbetering’

Tijdens de Hoefslag Masterclass met als thema ‘Je paard beter begrijpen’ nemen wij bitfitter Karin Toetenel bij de arm. Een bit is namelijk een van de belangrijkste communicatiemiddelen die wij gebruiken tijdens het rijden en het is dus van belang dat deze perfect past bij de mond van jouw paard. Karin laat zien hoe een bitfitter te werk gaat en verteld je waar je zelf op kunt letten. Vervolgens zal Grand Prix-ruiter Laurens van Lieren aan de slag gaan met een voorbeeldcombinatie om het belang van een goed passend bit aan te tonen.

Je hoeft geen grote problemen te ervaren tijdens het rijden om advies te vragen bij een bitfitter. Paraveterinair, ruiter, instructrice en ervaren bitfitter Karin Toetenel: ‘Juist de paarden waarvan de ruiters zeggen dat er eigenlijk niets aan de hand is zijn de mensen die ik het meest kan verrassen met grote verbetering’.

Iedere paardenmond is uniek
Ieder bit heeft een specifiek eigen pasvorm en het ligt bij ieder paard weer anders in de mond. Als paraveterinair weet Karin alles over de anatomie van een paard en dat kan ze perfect combineren met haar werk als bitfitter. Een bitfitter gaat als volgt te werk: van tevoren worden alle bewegingsbeperkingen, gevoeligheden, afwijkingen en/of trauma’s vastgesteld. Daarna wordt het gehele paardenlichaam gecontroleerd, het huidige bit aan een onderzoek onderworpen en het hoofdstel precies op maat gemaakt. Hierna komt het rijden in beeld!

Dressuurbegeleiding Laurens van Lieren
Grand Prix-ruiter Laurens van Lieren zal tijdens de clinic dressuurmatig aan de slag gaan met ruiter en paard. De verschillende werkingen en invloeden van de bitten zullen zichtbaar zijn tijdens het rijden. De ophanging, hoofd-hals houding, verbinding, gelijkheid en inwerking van het bit worden gecontroleerd. Het gevoel van de ruiter is hierin van groot belang voor een zo goed mogelijk eindresultaat. Het belang van een goed passend bit, dat mag zeker niet onderschat worden!

Meer informatie en tickets
Karin Toetenel en Laurens van Lieren verzorgen één van de clinics tijdens de Hoefslag Masterclass. De hele dag staat in het teken van specialisten die jou gaan helpen je paard beter te begrijpen. Zorg dus dat je erbij bent op zaterdag 20 mei in Rotterdam. Klik hier voor meer informatie en tickets.

Volledig programma Hoefslag Masterclass 2017 bekend!

De afgelopen weken hebben we al een aantal clinicgevers uit de doeken gedaan, maar wij zijn nu zeer verheugd om het gehele programma bekend te maken voor de Hoefslag Masterclass 2017! Het thema is: ‘Leer je paard beter begrijpen’, en wij hebben dan ook de beste paardenexperts van stal gehaald om op 20 mei voor jullie een clinic te verzorgen!

De Hoefslag Masterclass zal vanaf 10.00 uur haar deuren openen. Je kunt dan alvast rustig rondwandelen in het gezellige promodorp, of misschien zelfs al wat shoppen, en een plekje zoeken op de tribune. Om 11.00 uur zal het evenement dan echt van start gaan!

10.00u            De Hoefslag Masterclass opent haar deuren

11.15u            Jonge paardenafrichter Luc van Moorsel – Hoe maak je op een zo ontspannen mogelijk manier een paard zadelmak?

12.00u             Grand Prix-ruiter Laurens van Lieren en bitfitter Karin Toetenel – Zo kun je ervoor zorgen dat je paard het bit goed aanneemt.

12:45 – 13:45u Pauze, lekker shoppen in het promodorp en genieten van heerlijke hapjes.

13.45u             Paardengedragstrainer Annemarie van der Toorn – Hoe krijg ik mijn paard de trailer in zonder stress.

14:30u             Paardenfysiotherapeute Gisella Bartels en Grand Prix-ruiter Karen Nijvelt – Wat is de impact van dressuur op het paardenlichaam?

15:15 – 16:00u Pauze, lekker shoppen in het promodorp en genieten van heerlijke hapjes.

16:00u            Longeer-goeroe Lammert Haanstra – Longeren doe je zo!

16:45u            GedragsdeskundigeTristan Tucker – Hoe kun je je paard beter aan de hulpen krijgen?

De hele dag staat in het teken van specialisten die jou gaan helpen je paard beter te begrijpen. Zorg dus dat je er bij bent op zaterdag 20 mei in Rotterdam. Tot 20 april kun je als Early Bird nog jouw kaartje aankopen met 30% korting. Wacht dus niet te lang! Koop je tickets hier!

‘Goed longeren is heel wat anders dan je paard eindeloos rondjes laten lopen’

Goed longeren is een vak apart. Goed longeren is je paard trainen en gymnastiseren. Hoe je paard te trainen is aan de longe, vertelt ook veel over (jouw communiceren richting) je paard. Het helpt je paard beter te leren begrijpen. De vraag is: longeer jij je paard op de juiste manier? Tijdens de Hoefslag Masterclass krijg je hierop antwoord van de expert op dit gebied: Lammert Haanstra.

Dubbele lijnen
Lammert Haanstra’s aanpak komt voort uit rust en vakmanschap. Meer dan 50 jaar geleden kwam de longeerpro voor het eerst in aanraking met paarden. Hij is uitgegroeid tot een expert op het gebied van longeren. Hij heeft al vele mensen geholpen en een eigen traniningsmethode ontwikkeld. Hij beschikt over alle kennis hoe je een paard op de beste manier kunt trainen. Lammert zal aan de hand van een voorbeeldpaard demonstreren hoe je bepaalde problemen met longeren kunt oplossen; zoals een paard die constant naar binnen komt of een paard die niet links of rechtsom wil. Daarnaast wordt ook het longeren met dubbele lijnen je haarfijn uitgelegd. Het volgen van deze clinic geeft jou ongetwijfeld een boost aan inspiratie en het longeren van je paard krijgt voortaan een nieuw dimensie voor jou.

Geef je paard op!
Voor de Hoefslag Masterclass zoeken we nog een ‘longeerpaard’. Ben jij abonnee van Hoefslag Magazine, en heb jij het longeren niet helemaal voor elkaar met je paard? Sterker nog jouw paard gaat alleen maar als een gek in het rond tijdens het longeren, komt je paard iedere keer naar binnen, of breekt hij iedere keer uit? Geef je dan nu snel op! Stuur jouw verhaal waarin je het probleem uitlegt + foto’s voor 30 april naar masterclass@mediaprimair.nl en misschien zijn jouw problemen met longeren op 20 mei als sneeuw voor de zon verdwenen.

Meer informatie en tickets
Lammert Haanstra is een van de clinicgevers tijdens de Hoefslag Masterclass. De hele dag staat in het teken van specialisten die jou gaan helpen je paard beter te begrijpen. Zorg dus dat je erbij bent op zaterdag 20 mei in Rotterdam. Klik hier voor meer informatie en tickets.


Gisella Bartels & Karen Nijvelt: wat is de impact van dressuuroefeningen op het paardenlichaam?

De Hoefslag Masterclass van 2017 staat geheel in het teken van je paard beter leren begrijpen. Veel communicatieproblemen tussen ruiter en paard komen voort uit fysieke problemen van paarden. Zoals bijvoorbeeld: waarom is mijn paard niet voorwaarts? Ruiters hebben niet altijd het volle besef dat hun paarden topsporters zijn en het dus heel belangrijk is dat hun lijf soepel is. Daarnaast wordt soms vergeten hoe lastig bepaalde oefeningen zijn voor paarden, vooral als zij lichamelijk niet lekker in hun vel zitten. Daarom hebben wij paardenfysiotherapeute Gisella Bartels en Grand Prix-amazone Karen Nijvelt ingeschakeld om aan jullie de impact van dressuuroefeningen op het paardenlichaam te laten zien en hoe je specifieke oefeningen kunt inzetten om je paard beter te maken.

De dressuursport heeft veel invloed op het paardenlichaam, net als sport dat heeft bij mensen. Het is dus daarom heel goed om te weten wat bepaalde oefeningen voor invloed hebben op het lijf van je vierbenige wederhelft. Op 20 mei zullen Gisella en Karen een clinic geven om je bewuster te maken van de anatomie van het paard en het effect van bepaalde oefeningen op je paard.  De oorzaken van rijtechnische problemen worden ook uitgelicht.

Word bewuster van je paard
Grand Prix amazone Karen Nijvelt zal plaatsnemen in het zadel van een paard die in zijn geheel is beschilderd en zal verschillende oefeningen van de hogere dressuur laten zien. Aan één kant wordt het skelet op het paard geschilderd en aan de andere kant de spieren. Paardenfysiotherapeute Gisella Bartels zal aan de hand hiervan uitleggen wat de inwerking is van een aantal oefeningen op het paardenlichaam, wat jij weer goed kunt meenemen in jouw trainingen.

Handvatten
Bepaalde veelgemaakte fouten worden eveneens belicht, zoals problemen met nageeflijkheid, aan één kant vasthouden en een ‘foute’ oprichting.  Ook zullen Gisella en Karen handvatten geven hoe je je paard beter kunt laten worden met behulp van specifieke oefeningen. Al met al is dit een clinic die je niet mag missen, als jij je paard beter wilt leren begrijpen.

Meer informatie
Gisela Bartels en Karen Nijvelt verzorgen één van de clinics tijdens de Hoefslag Masterclass. De hele dag staat in het teken van specialisten die jou gaan helpen je paard beter te begrijpen. Zorg dus dat je er bij bent op zaterdag 20 mei in Rotterdam. Meer informatie en tickets.

Meedoen aan clinic trailerladen van Annemarie van der Toorn? Geef je nu op!

Ben jij abonnee van de Hoefslag en heb jij een paard met een trailerlaadprobleem? Lees dan snel verder! Het is voor een groot aantal paardenliefhebbers zeer herkenbaar: je paard weigert om de trailer in te gaan. Dit kan behoorlijk lastig en ook gevaarlijk zijn. Stel je moet bijvoorbeeld met spoed naar de dierenarts met de trailer, wat doe je dan? Wij zijn daarom ook zeer verheugd om bekend te mogen maken dat Annemarie van der Toorn een clinic over trailerladen verzorgd tijdens de Hoefslag Masterclass met als thema: “Leer je paard beter begrijpen”. En jij kunt daaraan deelnemen!

Voor abonnees van de Hoefslag is het nu mogelijk om zich op te geven voor de clinic van Annemarie van der Toorn tijdens de Hoefslag Masterclass. Op 20 mei zal het terrein van de Rotterdamsche Manège / CHIO Rotterdam in het teken staan “Je paard beter begrijpen”. Deze educatieve en leerzame dag is gevuld met leuke clinics van echte paardenmensen. Gedragstrainer Annemarie van der Toorn kan uiteraard niet aan het lijstje ontbreken.

Dus, heb jij een paard dat niet de trailer ingaat? Dan is dit je kans! Wanneer je in een straal van 25 kilometer rond Rotterdam woont en het niet lukt om je paard zelf te brengen, is het in overleg mogelijk dat Annemarie je paard voorafgaand aan de demonstratie op komt halen. Heb jij interesse, stuur dan snel een mail naar masterclass@mediaprimair.nl en misschien heb jij binnenkort een paard die makkelijk de trailer op gaat!

Koop je tickets hier