Bitfitting: trend of waarheid? Kom erachter tijdens de clinic van bitfitter Karin Toetenel en Grand Prix-ruiter Laurens van Lieren

20 april 2017
20 april 2017 Arjen

Bitfitting: trend of waarheid? Kom erachter tijdens de clinic van bitfitter Karin Toetenel en Grand Prix-ruiter Laurens van Lieren

‘Juist mensen die denken dat er niks aan de hand is, verras ik met grote verbetering’

Tijdens de Hoefslag Masterclass met als thema ‘Je paard beter begrijpen’ nemen wij bitfitter Karin Toetenel bij de arm. Een bit is namelijk een van de belangrijkste communicatiemiddelen die wij gebruiken tijdens het rijden en het is dus van belang dat deze perfect past bij de mond van jouw paard. Karin laat zien hoe een bitfitter te werk gaat en verteld je waar je zelf op kunt letten. Vervolgens zal Grand Prix-ruiter Laurens van Lieren aan de slag gaan met een voorbeeldcombinatie om het belang van een goed passend bit aan te tonen.

Je hoeft geen grote problemen te ervaren tijdens het rijden om advies te vragen bij een bitfitter. Paraveterinair, ruiter, instructrice en ervaren bitfitter Karin Toetenel: ‘Juist de paarden waarvan de ruiters zeggen dat er eigenlijk niets aan de hand is zijn de mensen die ik het meest kan verrassen met grote verbetering’.

Iedere paardenmond is uniek
Ieder bit heeft een specifiek eigen pasvorm en het ligt bij ieder paard weer anders in de mond. Als paraveterinair weet Karin alles over de anatomie van een paard en dat kan ze perfect combineren met haar werk als bitfitter. Een bitfitter gaat als volgt te werk: van tevoren worden alle bewegingsbeperkingen, gevoeligheden, afwijkingen en/of trauma’s vastgesteld. Daarna wordt het gehele paardenlichaam gecontroleerd, het huidige bit aan een onderzoek onderworpen en het hoofdstel precies op maat gemaakt. Hierna komt het rijden in beeld!

Dressuurbegeleiding Laurens van Lieren
Grand Prix-ruiter Laurens van Lieren zal tijdens de clinic dressuurmatig aan de slag gaan met ruiter en paard. De verschillende werkingen en invloeden van de bitten zullen zichtbaar zijn tijdens het rijden. De ophanging, hoofd-hals houding, verbinding, gelijkheid en inwerking van het bit worden gecontroleerd. Het gevoel van de ruiter is hierin van groot belang voor een zo goed mogelijk eindresultaat. Het belang van een goed passend bit, dat mag zeker niet onderschat worden!

Meer informatie en tickets
Karin Toetenel en Laurens van Lieren verzorgen één van de clinics tijdens de Hoefslag Masterclass. De hele dag staat in het teken van specialisten die jou gaan helpen je paard beter te begrijpen. Zorg dus dat je erbij bent op zaterdag 20 mei in Rotterdam. Klik hier voor meer informatie en tickets.