Klasse B: Basis moet goed zijn

14 april 2016
14 april 2016 Arjen

Klasse B: Basis moet goed zijn

Zoals bij alles begint ook elke wedstrijdruiter onderaan de ladder in de klasse B. Een goede proef vraagt om beheersing van alle gevraagde vaardigheden door zowel ruiter als paard. A-kader-amazone Katja Gevers beschrijft de weg van B naar Subtop en geeft praktische tips.

De klasse B: Basis moet goed zijn.

In de klasse B wordt vooral gekeken naar de basis. Die moet goed zijn, wil je punten scoren. Katja: ‘In de B en ook nog in de L1 is het belangrijker dat een ruiter controle heeft over het tempo en het paard los door zijn lichaam loopt, dan dat zijn halshouding perfect is. Om het paard netjes op twee teugels te rijden, neem ik in de training al een stukje wijken mee.140522-RV130024
Ook het rijden op de binnenhoefslag en de AC-lijn helpt het paard om beter op zijn eigen benen te lopen. Vooral bij een jong paard zal dit in het begin nog moeilijk zijn. Het helpt dan om iets naar voren te rijden op een lange rechte lijn. In de voorbereiding voor een B-wedstrijd let ik bij mijn leerlingen daarnaast extra streng op de afwerking van de oefeningen. Is de volte wel helemaal rond en op de letter gereden en rijdt de ruiter op het juiste been licht. Dit zijn belangrijke punten waar je in deze klasse hoog mee kunt scoren. Ruiters die nog weinig of geen wedstrijdervaring hebben, vinden het vaak ook moeilijk om op het juiste moment af te wenden om bijvoorbeeld recht op de AC-lijn uit te komen. Door dit veel te oefenen wordt het vanzelf een automatisme.

Wil je naar aanleiding van dit verhaal nog meer (visuele) informatie over de basis van goed dressuurrijden? Ga dan naar de Hoefslag Academy. In tien filmpjes reiken amazone Dinja van Liere en commentator Laurens van Lieren je handvatten aan die kunnen bijdragen aan je ontwikkeling als ruiter.
Daarnaast kun je nog kaarten bestellen voor de leerzame en spectaculaire Hoefslag Masterclass op 30 april!

Foto: Remco Veurink

, , , ,