M1: Meer schakelen

14 april 2016
14 april 2016 Arjen

M1: Meer schakelen

Zoals bij alles begint ook elke wedstrijdruiter onderaan de ladder in de klasse B. Een goede proef vraagt om beheersing van alle gevraagde vaardigheden door zowel ruiter als paard. A-kader-amazone Katja Gevers beschrijft de weg van B naar Subtop en geeft praktische tips.

M1: Meer schakelen.
In de klasse M1 wordt meer schoudercontrole gevraagd met de oefening schouderbinnenwaarts. Katja: ‘In het wijken is de basis voor de schoudercontrole al gelegd. Bij de inzet van de schouderbinnenwaarts rijd ik goed de hoek in en zet allebei mijn handen licht naar binnen, de buitenhand iets hoger om de juiste verbinding te houden.
Met mijn binnenbeen bepaal ik het tempo. Het is belangrijk dat de schouder echt door de handen naar binnen wordt geplaatst en niet dat de achterhand door het binnenbeen naar buiten wordt geduwd. Het helpt om net te doen alsof je de diagonaal op wilt rijden, maar een lichte druk van het binnenbeen houdt het paard op de hoefslag.
Het komt soms voor dat het paard over de buitenschouder heen loopt in de schouderbinnenwaarts. Ik plaats mijn handen dan iets meer naar binnen en rijd een haakse wending naar de overkant, haast met iets meer buitenstelling. Ook gebeurt het wel eens dat het paard op de binnenteugel leunt. Op dat moment is de lengtebuiging vaak niet goed genoeg en moet het paard iets meer inbuigen. Dit kan door iets meer binnenbeen te geven en de buitenteugel op te nemen. Vanaf de M1 begin ik in mijn proeven meer te schakelen. Voor de hoek rem ik iets af en na de hoek rijd ik weer iets naar voren. Door het schakelen komt er meer gewicht op het achterbeen en krijg je meer controle om de proef beter af te werken.

Wil je naar aanleiding van dit verhaal nog meer (visuele) informatie over de basis van goed dressuurrijden? Ga dan naar de Hoefslag Academy. In tien filmpjes reiken amazone Dinja van Liere en commentator Laurens van Lieren je handvatten aan die kunnen bijdragen aan je ontwikkeling als ruiter.
Daarnaast kun je nog kaarten bestellen voor de leerzame en spectaculaire Hoefslag Masterclass op 30 april!

Foto: Remco Veurink

, , ,