Will Rogers en Anna Blomgren: ‘Mentale training hoort er óók bij!’

20 april 2016
20 april 2016 Arjen

Will Rogers en Anna Blomgren: ‘Mentale training hoort er óók bij!’

Trainer Will Rogers en dressuuramazone Anna Blomgren timmeren steeds meer aan de weg in Nederland, hoewel Will geboren en getogen Australiër is en Anna haar roots heeft in Denemarken. Grote kans dat je Anna’s naam koppelt aan het filmpje op internet waarop ze een Grand Prix-kür uitvoert terwijl er om het paard heen allerlei uiterst spannende fratsen worden uitgehaald: brandende fakkels, kettingzagen, een motorcoureur… Hoe krijgen Will en Anna het voor elkaar dat het paard naar de hulpen van zijn ruiter luistert in plaats van zijn instinct te laten spreken? Dat laten ze zien tijdens de Hoefslag Masterclass op 30 april.

‘Alles draait om focus en vertrouwen’, vertelt Anna. ‘Eén van mijn paarden, de DWB-merrie Tørveslettens Quattro (v. Quaterback), is ontzettend talentvol, maar ze schrok van alles en was een ontzettende zenuwpees toen ik begon met haar te rijden zo’n drie jaar geleden. Toen leerde ik Will kennen tijdens een clinic in Denemarken. Ik was onder de indruk van zijn manier van werken, met probleempaarden, jonge paarden, paarden die al Grand Prix lopen. Ik dacht: Als ik nou alles wat ik geleerd heb, van de beste dressuurruiters ter wereld (ze werkte onder andere bij Kyra Kirklund en Andreas Helgstrand, red.), kan combineren met de kennis van Will, dan moet dat toch een geweldig resultaat opleveren?!’ Anna voegde zich dus met een aantal paarden bij Will op zijn stal in het Gelderse Leur.

Will leerde Anna hoe ze haar paarden vertrouwen geeft. ‘Wat de meeste ruiters doen is een paard thuis trainen, voor elkaar maken, aan de hulpen krijgen, en daarna nemen ze het dier mee naar een wedstrijd. Het paard komt in een situatie die hij niet kent. Er gebeurt van alles wat hij nog nooit eerder meegemaakt heeft. Hij denkt: “Wat is dat hier, dit is doodeng, ik wil wég!” “Ineens” begrijpt hij zijn ruiter niet meer. Wat doe je eraan? Het antwoord is: werken aan de mentale training van een paard, als onderdeel van zijn opleiding als dressuurpaard.’

Op 30 april tonen Will en Anna hoe je je paard voorbereidt op wedstrijden. Hoe zorg je ervoor dat hij zich op jou concentreert? Hoe maak je je paard sterker en expressiever in de beweging, terwijl hij ontspannen blijft en jou vertrouwt? Ze laten zien hoe zij werken met jonge paarden en nemen ook een ervaren paard mee.

Bron: Hoefslag

Foto: Remco Veurink

, , , , , ,